Запалителните свещи в автомобила

Запалителните свещи в автомобила

Запалителните свещи доставят искрата, която възпламенява горивовъздушната смес, създавайки експлозия, която кара двигателя да възпроизведе мощност. На пръв поглед доста невзрачните свещи създават дъга от електричество през електрода. Между тях прехвърча така нужната за запалването електрическа искра.

Запалителните свещи в автомобила

Устройството на свещите е сравнително просто. Състоят се от централен, основен електрод, контактен прът или електрод за маса и изолиран корпус.

Контактният прът свързва свещта с елементите на системата за запалване с фланец или резба. Централният електрод играе ролята на катод. Диаметърът му се определя от материала, от който е изработен и може да бъде в диапазона от 0,4 до 2,5 мм.

Обикновените свещи на пазара са с централен електрод със сърцевина от мед и обвивка от легирана стомана. Външната обвивка на електрода се загрява бързо, осигурява бърз и надежден старт на двигателя и стабилна работа. Медта пък интензивно отделя топлина по време на работа.

За да се увеличи живота на свещите и да се повиши устойчивостта им на корозия, те се произвеждат и от сплави от стомана и редки или благородни метали – платинени, иридиеви и др. Те са по-ефективни, дълготрайни, но и по-скъпи.

Контактният и централния електрод на свещта за запалване са поставени в затворен корпус, който изпълнява функцията на електрически изолатор и осигурява зададената температура. Изолаторът е изработен от огнеупорна керамика, а за да се подобри електрическата изолация.

Запалителните свещи не се сменят често. Производителите на колата посочват в документацията на колко километра трябва да бъдат подменени. Смяната зависи от вида им, от типа двигател, от автомобила. Примерно запалителни свещи за Хонда можете да поръчате и онлайн, като в описанието е посочено конкретно за кой модел са подходящи.

Смяната е задължителна ако има масло по свещта, напукан или прегрял изолатор, износване, натрупване на мърсотия и нагар. Проверявайте редовно свещите. Ако продължите да карате колата с износени или повредени свещи, двигателят започва да пали трудно, покачва се и разходът, забавя се ускоряването. Двигателят не работи добре и издава неприятен шум.