Какво представляват хидрофобен шперплат или OSВ плоскости


OSB е продукт, чието приложение е аналогично по функция с това на строителния шперплат.
Вероятно сте запознати с шперплата, като основен композитен дървесен продукт за строителни цели. Много често обаче се появява колебание дали да се работи с OSB, хидрофобен шперплат или други строителни материали.

И платната от шперплат и тези OSB са здрави, издръжливи и дълготрайни, така че не е нужно да се притеснявате за изпълнението на проекта си. Платната от OSB имат високи хидроизолационни възможности. Бъдете внимателни при нарязване на листовете OSB, защото това може да намали техните хидроизолационни възможности. Платната OSB имат свойството да набъбват по крайщата при излагане на вода, но в сравнение с обикновения шперплат листовете OSB имат по-високи хидроизолационни свойства.

OSB материалите се изработват по аналогия с шперплата, но за разлика от него представляват три напречно ориентирани слоя и се изработват от 100% иглолистна дървесина. Пресовката се извършва при висока температура и голям натиск с добавянето на много малко смола. Плочите могат да бъдат използвани като масивна дървесина, да бъдат рязани, профилирани, да им се коват гвоздеи и метални сглобки. Най-голямото предимство на тези материали пред дървото е, че нямат дупки и неравности.

Хидрофобният шперплат може да се използва многократно стига да се спазват инструкциите за работа и съхранение. Плоскостите трябва да се съхраняват върху напречни нивелирани греди, да се манипулира с него внимателно, така че да не се наранят крайщата и лицето му. Друго важно условие за работа с кофража е да го режете с походящи инструменти. След нарязване и пробиване шперплатът трябва да се намаже с влагоизолираща боя. Друг важен момент в работата с хидрофобен шперплат е да се намаже с кофражно масло преди кофражиране, за да може после по-лесно да го декофрирате. При направата на кофраж също е препоръчително да се използват специални крепежни елементи. Почиства се лесно и е готов за следващо използване много бързо. Бетонът направен с хирофобен шперплат има по-гладка и качествена конструкция, физико-механична издръжливост и устойчивост срещу влага и триене. Поради тази причина постига икономия на работната сила при изграждане на кофраж.