Как се е променило шардонето след края на 20 век?

Чували ли сте за течението „Всичко друго, но не и шардоне“?

То е било резултат от прекалено еднообразния начин, по който шардонето се е представяло в най-честия случай и поради тази причина на хората започва да им омръзва. Наличието на по-висок алкохол в мощните вина, които са се правели от отлежало шардоне, е било най-честата практика, което не дава шанс на разнообразните възможности на сорта да се проявят, а са изключително много. На страниците на Divino.bg можете да се запознаете с това как се е променило шардонето след края на 20 век, какви са видовете вина, които можем да намерим по света и у нас, наред с редица вино и дегустационни репортажи, тенденции при виното и т.н.

Как се е променило шардонето след края на 20 век?

В сайтът за публицистика и винена култура, могат да научат нещо ново, както любители, така и професионалисти. Да се върнем на шардонето, както масовата вълна се е обърнала отново към него след края на миналия век. Реабилитирането на сорта се случва с пълна сила, като вече могат да се намерят редица видове шардоне. Част от уникалните характеристики на шардонето, са че то може да придобие различни аромати, според климата и региона, в който расте. Например, при по-хладен климат, то придобива аромати на ябълки, круши и джанки, ако пък климатът е по-топъл, в него започват да се улавят цитрусови нюанси, а при наличие на горещ климат – тропически аромати – манго, банан или маракуя. Удивителната способност на шардонето да се свързва с дървесината добавя и още аромати към виното, като сушени плодове, мед или тютюн, например.

За топлите месеци, се препоръчват по-свежите и млади вина, с дъх на плодове. Как се консумира шардоне? Бялото вино изобщо е добре да се пие охладено, но не леденостудено, тъй като това може да запечата аромата на виното и да отнеме от неговите качества. Повече за видовете шардоне по света и у нас, начин на отглеждане и кой вид почва дава най-интересни резултати, вижте на Divino.bg и едва ли бихте останали равнодушни към новите идеи, които ще намерите в сайта. Опитайте.